Tornázik a gyöngyösi idősek klubja

Régi vágya és kívánsága volt a gyöngyösi Visonta utcai Idősek Klubja tagjainak, hogy rendszeres foglalkozások keretében mozoghassanak. A gyógytorna-foglalkozásokat ennek nyomán vezették be 2016-ban, a klubtagok nagy örömére.

A klubtagok körében közkedveltek a foglalkozások, a klubélet részévé vált a rendszeres mozgás.
Az eddigi foglalkozások megmutatták, hogy mennyire és mekkora szüksége van a mozgásra még az idős embereknek is. A gyakorlatok átmozgatják ízületeinket, izmainkat. Az életkornak és állapotnak megfelelően ülve végrehajtott foglalkozások során vált nyilvánvalóvá minden mozgáshiány okozta tünet, és ezek kiküszöbölésének szükségessége. Bizony van több olyan mozgás elem, amelyet – 1 év után még mindig – nehezen tudunk teljesíteni s ez kortól, nemtől független.

A tavalyi III. Mátrai Bornapok, III. Mátrai Borvirtuson elért 5. helyezésünk is az aktív(abb) mozgásra sarkalja a klubtagokat. Megfogadtuk, hogy még többet fogunk edzeni és gyakorolni rá, amit időben el fogunk kezdeni és gondozói segítséggel végrehajtani.

Kiválasztottuk az elsősorban technikai és ügyességi számokat – például célba dobás karikával és labdával, puli terelés – és erre célirányosan készültünk fel. Ehhez nagy segítséget nyújtottak az üzemeltető Kistérségi Humán Szolgáltató Központtól – korábban célirányosan – kapott játékok. A mostoha és változó időjárási körülmények miatt, elsősorban a Klub teraszán gyakoroltunk amit néha sikerült változatosabbá tenni a Szabadidő Parkunkban való felkészüléssel. Először „csak” a csapattagok gyakoroltak, de nem kellett hozzá sok idő és minden idős- és szépkorú klubtag meg akarta mutatni ügyességét társainak. A nyilvános felkészülésben nagy ösztönző erővel – sokszor mulatságosan – hatott a szomszédban levő, Visonta úti Bölcsőde- és Óvoda ifjú tagjainak az érdeklődése. Nagyon jó hangulatot idézett elő, a gyakorlatban minden ellátottat megmozgató felkészülés. Sokszor gondoltunk – a felkészülési eredményeket tekintve – arra, hogy az ifjúság ezt mennyivel könnyedében, természetesebben csinálja.

A vetélkedő erőelemeivel – például rönkhajítás, taliga váltó – nem volt mit tenni, egyszerűen az izmaink és inaink folyamatos tornával, edzésével, karbantartásával próbáltuk meg elérni a kívánt szintet.
Ebben feltétlenül nagy segítségünkre volt az Idősek Klubjában a szakember által rendszeresen levezetett gyógytorna foglalkozás.

Természetesen a célirányos felkészülésünk érdekében kikértük a szakember tanácsait és megpróbáltuk őket megfogadva a gyakorlatban végrehajtani.

Összességében a gyógytorna foglalkozásokon a Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja tagjai jólesően átmozgatják magukat, és ezért jobban is érezzük magunkat. A teljes klubtagság mindig, valamint folyamatosan várja a következő foglalkozásokat.

Borsi Miklós
klubtag
Gyöngyös, Visonta úti Idősek Klubja